Welk tekenpapier kies ik?

Vind je het ook zo lastig om tekenpapier te kiezen? Er zijn namelijk erg veel soorten, elk met zijn eigen eigenschappen? Welk tekenpapier kies ik dan?

Je wilt net beginnen met tekenen en daar heb je natuurlijk papier voor nodig. Maar als je in de winkel staat, staan er rekken vol met papierblokken in allerlei maten en soorten. Hmmm… erg lastig… Want welk papier kan je het beste kopen? Dat ligt maar net aan wat voor tekening je wilt maken. Lees verder om er achter te komen welk papier het beste past bij welk activiteit.

Welk tekenpapier kies ik bij welke soort tekening?

Tekenpapier bestaat in allerlei maten, diktes en structuren. Deze onderdelen zijn het belangrijkste bij het kiezen van tekenpapier. Wil je hier eerst meer uitleg over voordat je verder leest? Klik dan hier.

Uiteindelijk kies je natuurlijk het papier dat je het prettigst vindt, maar over het algemeen heeft elke activiteit een voorkeur voor papier.

Bij deze de activiteiten met bijbehorend papier:

Schetsen maken

Voor kunstenaars is printpapier een absolute no go. Toch vind ik printpapier prima werken voor schetsen. Vooral als je veel papier nodig hebt om te oefenen. Printpapier is namelijk lekker goedkoop. Meestal zijn schetsen toch niet bedoeld om lang te bewaren.

Vaak zit er in snelle schetsen weinig detail. Wil je graag gedetailleerd schetsen en ze wel bewaren? Dan kun je beter een iets dikker en minder glad tekenpapier kiezen dan printpapier.

Tekenen met grafietpotloden

Tekeningen die getekend zijn met grafietpotloden, zitten vol details. Voor tekeningen met veel details wordt papier gebruikt met een fijne structuur (dus glad). Tijdens het tekenen waarbij grafietpotloden gebruikt worden, wordt ook veel gegumd. Het papier moet daarom ook stevig zijn.

Gebruik dus papier met een gladde structuur, maar dat ook stevig is. Hoe dikker het papier, hoe steviger het is. Gebruik voor tekeningen met grafietpotloden minstens een papierdikte van 120 g/m2.

Tekenen met pastelkrijt en houtskool

Pastelkrijt en houtskool hebben een ondergrond nodig waar het op blijft zitten. Je hebt daarom een redelijk ruw papier nodig. Een papier met iets meer structuur. Bij te glad papier valt het krijt of houtskool er namelijk af.

Bij pastel of houtskooltekeningen wordt vaak een gekleurd papier gebruikt. Populaire kleuren zijn bruingeel of grijs. Je krijgt dan heel andere effecten dan als je wit papier gebruikt. Het is een kwestie van experimenteren!