Basisbeginselen Tekenen

Ben je nog maar net begonnen met tekenen? En weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Leer hier de basisbeginselen van het tekenen!

Wat zijn de basisbeginselen van het tekenen?

Soms is het lastig om te beginnen met een tekening. Vooral als je niet weet hoe je moet beginnen. Graag help ik je op weg met een paar basisbeginselen. Een tekening begint namelijk al vanaf het moment dat je een potlood in je hand neemt!

Potlood vasthouden

Een potlood kan je op meerdere manieren vasthouden. Belangrijk is om het potlood niet te stevig vast te houden. Hieronder staan de meest gebruikte houdingen.

Schrijfhouding

De meest gebruikte manier om een potlood vast te houden is in schrijfhouding. Je hoeft het potlood hierbij niet per se bij de punt vast te houden. Voor meer flexibiliteit kan je het potlood ook meer richting het uiteinde vast houden.

Overhandse greep

Het potlood kan je ook met een overhandse greep vasthouden. Dan houd je het potlood vast zoals de meeste mensen een penseel vasthouden. Dat is dus tussen de wijs- en duimvinger.

Scherpe punten

Bij het tekenen met potlood is een goede punt erg belangrijk. Met een stompe punt kan je geen duidelijke details aanbrengen. Een goede puntenslijper is hierbij geen overbodige luxe. Tijdens het tekenen moeten de potloden regelmatig bijgeslepen worden.

Lijnen tekenen

Teken de schetslijnen altijd met een redelijk hard potlood. Teken de lijnen heel licht zodat je foutjes gemakkelijk kunt weggommen.

Probeer altijd eerst basisvormen te zien voordat je een hele tekening maakt. Basisvormen helpen je om ingewikkelde onderwerpen in proportie te tekenen. Weet je nog niet wat basisvormen zijn? Lees dan hier alles over basisvormen.

Zeg vaarwel tegen tijdsdruk

Het idee dat een tekening in 1 keer goed moet lukken en dan ook nog eens in een paar uur tijd, kan erg belemmerend werken. Neem de tijd voor je tekening. Tekenen moet ontspannend werken en dat is het niet wanneer je een tijdslimiet in je hoofd hebt.

Voorkom een uitgeveegde tekening

Je hand veegt voortdurend over je tekening tijdens het tekenen. Dit is jammer, want het veegt je hele tekening uit. Gelukkig is hier een simpele oplossing voor. Om het uitvegen te voorkomen, plaats je een schoon vel onder je hand. Je kunt ook overtrekpapier gebruiken. Het voordeel daarvan is, is dat je de rest van je tekening blijft zien.