Tekenplank

Heb jij al een tekenplank? Het is de moeite waard om zo’n plank aan te schaffen, want het biedt veel voordelen!

Een tekenplank bestaat in allerlei maten en soorten. Er bestaan planken waar een liniaal of raster op getekend is. Er bestaan ook planken met een verschuifbare liniaal of met een klem waar je het papier aan vast kunt klemmen. Natuurlijk kun je ook gewoon lege tekenborden kopen waar alleen een klem aanvast zit. Maar waarom zou je een tekenplank gebruiken? Daarop is mijn antwoord: omdat het een aantal grote voordelen biedt! Wil je weten welke voordelen? Lees dan verder.

Voordelen van een tekenplank

Een tekenplank

Als je veel tekent, is een plank bijna onmisbaar. Zelf heb ik er een aangeschaft en gebruik het erg vaak. Een plank geeft je namelijk de volgende voordelen:

1.    Makkelijk mee te nemen

Een tekenplank, of tekenbord is erg handig voor wanneer je er op uit gaat. Het is heerlijk om in de vrije buitenlucht te tekenen, maar niet op een zachte of bobbelige ondergrond. Met een plank bij de hand, heb je altijd de juiste ondergrond om goed en ontspannen te kunnen tekenen.

2.    Je kunt rechtop tekenen

Een ander voordeel van de tekenplank, is dat je het rechtop kunt houden. Dit zorgt ervoor dat het gemakkelijker is om het onderwerp in juiste proporties op papier te krijgen. Houd de plank daarom zo veel mogelijk rechtop. Hiermee voorkom je een vertekende tekening.

3.    Je hoeft je papier niet vast te houden

Een tekening kan je met een klem, of gewoon met plakband vastzetten. Hierdoor blijft het papier altijd goed op zijn plaats. Als je dus aan het tekenen bent, hoef je niet met je ene hand het papier steeds tegen te houden. Dit voorkomt vlekken en vegen op de tekening.

4.    Het kan ook op een schildersezel

Een tekenplank kan je gemakkelijk op een schildersezel zetten. Hiermee zijn je handen helemaal vrij en kan je voor de volle 100 % op je werk concentreren.

5.    Het biedt bescherming van je bureau

Wil je graag op je bureau tekenen? Zelfs dan is de plank goed te gebruiken. Leg de plank plat op je bureau. Alle viezigheid van het materiaal waarmee je tekent, zal niet (of veel minder) op je bureau terechtkomen. Dit is natuurlijk heel prettig om je bureau te beschermen.

Waar koop je een tekenplank?

Een plank kan je kopen bij speciale tekenwinkels. Hier heb je allerlei soorten en maten. Het ligt aan je budget hoeveel je er aan uit wilt geven. Simpele tekenborden kan je ook gewoon bij de V&D kopen. Deze simpele planken kosten ongeveer rond de 15 euro.

Zelf maken

Een plank hoeft niet duur te zijn. Je kan namelijk ook zelf een tekenplank maken.  Een zelf gezaagde vezel- of MDF plaat voldoen prima. Je hebt er dan alleen geen klem bij die je papier vastklemt. Als je dit wel wilt, kan je natuurlijk ook een losse klem kopen. Je kunt het papier ook vastplakken met afplakband of, minder fraai, vastprikken met punaises.