Gum

De gum is bijna onmisbaar bij het tekenen. In een tekenwinkel vind je ze allerlei soorten. Maar welke is de beste?

Het is erg zonde als je uren aan een tekening hebt gewerkt en dat de tekening dan verpest wordt door de verkeerde gum te gebruiken. De ene soort maakt heel je papier kapot en de andere laat weer vieze strepen achter die je met geen mogelijkheid wegkrijgt. Dit is echt niet leuk, en ook erg zonde! Een gum hoort gewoon te gummen! Dat klopt helemaal, maar er bestaan verschillende soorten met elk hun eigen doel.

Lees hieronder waarvoor je welke soort gebruikt.

De gewone variant

Het gewone gummetje is gemaakt van rubber met een klein beetje schuurmiddel. Een voorbeeld is dat kleine gummetje dat aan het uiteinde van een potlood zit. Ook kun je ze vinden in de vorm van een wig (waarschijnlijk ken je ze wel, de rood/blauwe variant). Deze variant is hard en laat weinig gumsel achter tijdens het gummen.

Waarvoor gebruik je het?

Door de hardheid kun je gemakkelijk kleurpotlood en soms zelfs pen weggummen. Helaas maakt deze gumsoort ook het papier kapot wanneer het te veel gebruikt wordt. Je scheurt eigenlijk laagjes van het papier af, waardoor het papier steeds dunner wordt. Ook laat het vaak vieze vegen achter. Zelf ben ik van deze soort niet zo’n grote fan.

De witte, zachte, variant

De witte, zachte, gum is gemaakt van rubber. Omdat hij zo zacht is, laat deze variant grote stukjes gumsel achter. Hierdoor verliest het snel zijn vorm en raakt het sneller opgebruikt. Toch wordt deze gumsoort het meest gebruikt bij het tekenen.

Waarvoor gebruik je het?

Het verwijdert potlood en vegen helemaal. Het is bedoeld om grotere stukken weg te vegen, zonder dat het papier aangetast wordt. Dit laatste is een groot voordeel van deze soort. Ik zorg er altijd voor dat ik deze fijne gum binnen handbereik heb liggen! Hij wordt wel snel vuil en kan daardoor vegen achterlaten. Dit is dan weer gemakkelijk op te lossen door eerst het vuil even weg te gummen op een kladblaadje voordat je hem gaat gebruiken. Kortom, een aanrader.

De kneedgum

De kneedgum is erg zacht en kan in allerlei vormen gekneed worden. De kneedgum laat amper gumsel achter.

Waarvoor gebruik je het?

De kneedgum is ideaal voor het aanbrengen van hightlights bij grafietpotloodtekeningen, bij houtskool en pastelkrijttekeningen. Je kunt met deze variant heel precies gummen omdat je het in allerlei vormen kunt kneden. De kneedgum is erg populair en dat is niet voor niets!

De gumdop

De gumdop is een iets hardere gum die weinig gumsel achterlaat. De gumdop is cilindrisch van vorm met een platte punt en hol van binnen. Dit is bedoeld zodat je het uiteinde van een potlood er in kunt doen. Aan tekenkant van het potlood kan hiermee de punt beschermd worden.

Waarvoor gebruik je het?

De gumdop is goed om punten van potloden te beschermen. Ook kun je er heel gericht mee gummen, eigenlijk zoals je een pen of potlood gebruikt. Een ander doel is om eventueel een kort potlood mee te verlengen.

De gumhouder

De gumhouder is een soort pen met een gumstaafje erin. Als het gumstaafje op is, kan je in tekenwinkels nieuwe kopen.

Waarvoor gebruik je het?

Het gumstaafje is een dunne, meestal witte, zachte gum. Je kunt hier gemakkelijk, en heel precies, hightlights of kleine foutjes mee weggummen. De gumhouder werkt goed bij houtskool, potlood en pastelkrijt.

Welke gum is nou het beste?

Voor mij werkt de witte, zachte, gum het beste. Deze gebruik ik dan ook het meest. Ook zorg ik er altijd voor dat de kneedgum in de buurt ligt. Deze gebruik ik niet echt om foutjes mee weg te halen, maar vooral om hightlights aan te brengen. De gumhouder is ook erg gemakkelijk en fijn in gebruik, maar is niet per se noodzakelijk voor je uitrusting.

Voor het tekenen zijn vooral zachte gummen geschikt. Koop liever geen keiharde plastic gum! Ook al zijn ze nog zo goedkoop, je gaat er echt spijt van krijgen!