Basisvormen Tekenen

Tekenen in de basis is terug te brengen naar basisvormen tekenen. Als je een cirkel, vierkant en een driehoek kunt tekenen, kan je in principe alles tekenen!

Je hoeft niet per se talent te hebben om goed te kunnen tekenen. Iedereen, dus ook jij, kan leren tekenen. Eigenlijk draait alles om het kijken en zoeken naar de 3 basisvormen. De basisvormen vormen de basis van alle tekeningen. Wat zijn die basisvormen dan? Lees verder en leer hoe je ze kunt gebruiken.

Basisvormen tekenen

De basis van tekenen vormen twee soorten basisvormen, namelijk 2D basisvormen en 3D basisvormen. Hiermee kan je eigenlijk alles tekenen wat je maar wilt.

De 3 basisvormen in 2D

De 3 basisvormen zijn: de cirkel, het vierkant en de driehoek.

Basisvormen tekenen

Alles om je heen is opgebouwd uit deze 3 basisvormen of variaties daarvan. Een variatie op het vierkant is een rechthoek en op de cirkel een ovaal. Dit klinkt heel makkelijk en dat is het eigenlijk ook!

Om het principe van de basisvormen te verduidelijken, zal ik je hier straks voorbeelden van laten zien.

De 3 basisvormen in 3D

3D zorgt voor diepte in je tekening. Meestal worden daarom de 3D basisvormen gebruikt. Deze zijn: de bol, de kubus en de kegel.

3D basisvormen tekenen

Net als bij de 2D vormen, heb je ook hier variaties op. Een variatie op de bol is een ovale bol. Een variatie op de kubus is een cilinder.

3D vormen worden getekend met behulp van schaduwen. Ook hier heb ik voorbeelden van gemaakt.

Voorbeelden Basisvormen tekenen

Het klinkt allemaal een beetje vreemd dat alles om je heen opgebouwd is in geografische vormen. Dit komt omdat je ze in veel gevallen niet direct ziet. Meestal moet je het onderwerp eerst goed bestuderen voordat je een basisvorm kunt terugvinden. Zie hieronder een aantal voorbeelden:

Voorbeelden van 2D basisvormen

Cirkelvormig voorwerp: Kersen

Cirkelvormige basisvorm tekenen: Een kers

De kersen zelf bestaan uit cirkels. De steeltjes zijn langwerpige, gebogen rechthoeken.

Rechthoekig voorwerp: Potlood

Rechthoekige basisvorm tekenen: Een kers

Een potlood bestaat uit 2 rechthoeken aan elkaar. De kleinste rechthoek is het gummetje. De punt van het potlood heeft de vorm van een driehoek. Als je alle 3 de vormen combineert, krijg je een potlood.

Driehoekig voorwerp: Dennenboom

Driehoekige basisvorm tekenen: Een dennenboom

Een dennenboom lijkt ingewikkeld met de vele takken. Toch is in een dennenboom ook een basisvorm te vinden. De driehoek voor de boom en een rechthoek voor de stam.

Voorbeelden van 3D basisvormen

Bolvormig voorwerp: Een eikel

Bolvormige basisvorm tekenen: Een eikel

Als je goed naar een eikel kijkt, zie je een cilinder en 2 bolvormige ovalen. De cilinder is het takje, de dop is een halve bolvormige ovaal en de eikel zelf is ook een bolvormig ovaal.

Kubusvormig voorwerp: Een boek

Kubusvormige basisvorm tekenen: Een boek

Een boek is eigenlijk niets anders dan een rechthoekige kubus.

Kegelvormig voorwerp: Een ijsje

Kegelvormige basisvorm tekenen: Een ijsje

Het hoorntje van het ijsje is kegelvormig. Het ijs er bovenop bestaat uit 1 hele bol en een stuk van een 2de bol.

Waarom zijn basisvormen belangrijk?

Het is soms even zoeken, maar alles om ons heen is opgebouwd uit basisvormen. Zoek in alles wat je wilt tekenen, eerst de basisvormen. Soms betekent dit dat je het onderwerp erg goed moet bestuderen voordat je het kunt tekenen. Maar echt waar, het is de moeite waard! De basisvormen helpen je om te tekenen wat je maar wilt!

Probeer het simpel te zien

De basisvormen zorgen ervoor dat je ingewikkelde voorwerpen simpeler kunt zien. Vergeet alle moeilijke details. Kijk alleen naar de vorm. Als je de basisvorm eenmaal hebt gevonden en getekend, kan je aan de details beginnen.

Met behulp van de basisvormen is het een stuk gemakkelijker om voorwerpen te tekenen. Ook is het makkelijker om alles in de juiste proporties te tekenen.