Een bloeiende roos (bovenaanzicht)

Het tekenen van een roos van bovenaf bekeken lijkt erg ingewikkeld. De kunst zit hem in het opbouwen van de roos. Als je de roos stap voor stap opbouwt, wordt het al een stuk makkelijker!

Een bloeiende roos (bovenaanzicht)

Hieronder leg ik je mijn manier uit hoe je stap voor stap een Bloeiende roos (bovenaanzicht) tekent. Bij elke stap zijn de nieuwe lijnen rood gemaakt, zodat het gemakkelijker is om te zien welke lijnen nieuw zijn. Als je net begint met tekenen, is het beter om eerst te oefenen met de basisvormen en perspectief tekenen.

Tekenen in Stappen | Eindresultaat Bloeiende roos (bovenaanzicht)

De basisvormen

Een vereenvoudigde roos kan je zien als een 5-hoek. Teken als eerste een grote 5-hoek. De 5-hoek kan je gewoon met de hand tekenen. De lijnen hoeven niet helemaal recht of even groot te zijn.

Zet vervolgens een stip op het midden van elke lijn. Verbind dan de naast elkaar gelegen stippen met een lijn. Je hebt nu een nieuwe 5-hoek getekend. Deze is iets kleiner dan de eerste 5-hoek. Herhaal deze stappen nog 2 keer totdat je 4 5-hoeken hebt.

Tekenen in Stappen | Bloeiende roos (bovenaanzicht) - Stap 1 - Basisvormen

Het hart van de roos

In de middelste 5-hoek wordt het midden van de roos getekend. Het midden bestaat uit kleine blaadjes.

Tekenen in Stappen | Bloeiende roos (bovenaanzicht) - Stap 2 - Hart

Blaadjes om het hart

Rondom het hart worden de eerste blaadjes getekend. Deze zijn iets groter dan de middelste blaadjes. De blaadjes gaan als een soort spiraal om het hart, maar blijven in de eerste 5-hoek.

Tekenen in Stappen | Bloeiende roos (bovenaanzicht) - Stap 3 - Blaadjes hart

De grote bladeren

Hoe meer je naar buiten gaat, hoe groter de blaadjes van de roos worden. De 2de en 3de 5-hoek worden gebruikt als hulplijnen voor de grotere blaadjes. Teken grotere blaadjes om het midden en gebruik als hulplijnen de 2de en 3de 5-hoek.

Tekenen in Stappen | Bloeiende roos (bovenaanzicht) - Stap 4 - Grote Bladeren

Buitenste blaadjes

De buitenste blaadjes van de roos zijn het grootst. Volg voor de buitenste blaadjes de grootste 5-hoek. Teken hier en daar een extra blad om de roos een mooie vorm te geven.

Tekenen in Stappen | Bloeiende roos (bovenaanzicht) - Stap 5 - Buitenste Blaadjes

Schutbladeren

Een roos is pas echt klaar wanneer hij schutbladeren heeft. Teken mooie grote schutbladeren aan de zijkanten van de roos. Werp dan nog een blik op de roos en werk hem verder af. In de rozenblaadjes zijn wat extra vouwen getekend.

Tekenen in Stappen | Bloeiende roos (bovenaanzicht) - Stap 6 - Schutbladeren

Overtrekken

Als je tevreden bent met je roos kan je de tekening overtrekken met zwarte pen of stift. Teken de blaadjes met een beetje een kronkelige lijn. Gum daarna alle potlijnen weg. Je roos is nu klaar en kan ingekleurd worden.

Tekenen in Stappen | Bloeiende roos (bovenaanzicht) - Stap 7 - Overtrekken

Eindresultaat

Deze roos is nu af. Je kunt de roos elke kleur geven die je wilt. Ik heb voor dit voorbeeld de roos ingekleurd met kleurpotlood.

Tekenen in Stappen | Bloeiende roos (bovenaanzicht) - Eindresultaat