Hoe teken je een kat?

Katten zijn sierlijk, erg lenig en het zijn lieve beesten. Ik vind het leuk om ze te tekenen. Maar hoe teken je een eigenlijk een kat? In dit artikel zal ik jou dit uitleggen. Lees snel verder en leer hoe je een kat tekent in een aantal simpele stappen!

Hoe teken je een kat in stappen?

Katten kunnen zich in allerlei leuke en grappige bochten wringen. Hieronder laat ik je zien hoe je een zittende kat tekent.

De basisvormen van de kat

Als ik naar een zittende kat kijk, zie ik over het algemeen 3 evengrote cirkels.

Tekenen in Stappen | Kat - Stap 1

De bovenste cirkel is het hoofd, de middelste cirkel is een stuk van de borstkas en nek. De onderste cirkel is de heup.

De onderste cirkel moet iets opzij getekend worden. Teken deze cirkel ongeveer op de helft van de andere 2 cirkels.

Hulp nodig bij het kiezen van de basisvormen?. In het artikel basisvormen help ik je hiermee verder!

Verbinden van de basisvormen

Verbind in deze stap de bovenste 2 cirkels met elkaar.

Verbind daarna de rechterkant van de 2de cirkel met de onderste cirkel. Teken deze lijn in een boog. Dit is de rug van de kat.

Teken daarna een grote driehoek in de kop van de kat. De positie van de driehoek bepaalt hoe “schuin” de kat kijkt. Ik heb de driehoek ietsje naar rechts gekanteld.

Teken iets boven het midden van de bovenste cirkel een dwarse lijn in de driehoek. Je hebt nu 2 driehoeken. In de kleine driehoek komt het gezicht van de kat.

De bovenste 2 punten van de grote driehoek zijn de puntjes van de oren. Teken alvast de basisvormen van de oren. Dit zijn kleine piramides.

Tekenen in Stappen | Kat - Stap 2

De poten en staart van de kat

Om een beetje beweging in de tekening te krijgen, teken ik het pootje ietsje opgetrokken en naar voren.

De staart is een lastige. Dit komt omdat de staart in boog om de kat heen gaat. Probeer hier de basisvormen in te vinden. Als je eenmaal de basisvormen gevonden hebt, wordt het een stuk makkelijker om de staart te tekenen.

Tekenen in Stappen | Kat - Stap 3

Het gezicht van de kat

Het gezicht teken je in de kleine driehoek.

Probeer de vormen simpel te houden. Op dit moment zijn de grootte en de plaats van de ogen, neus en de mond het belangrijkste.

Tekenen in Stappen | Kat - Stap 4

Eventuele foutjes kan je nu nog makkelijk verbeteren.

De strepen in de vacht

In deze stap kies ik ervoor om de vacht van de kat, strepen te geven.

Op het voorhoofd teken ik een grote “M”, want dat is wat gestreepte katten meestal hebben.

Teken verder globaal de strepen over het hele lichaam. Richting de staart veranderen de strepen in kleine ovalen. Houd rekening met de heup. De heup steekt iets uit. Teken de streep alsof je over een bol tekent. Doe dit ook bij de schouder van de kat.

De oren kan je nu een echte vorm geven. De punten van de oren zijn een beetje rond.

Tekenen in Stappen | Kat - Stap 5

Je kat is nu klaar. Vanaf deze stap moet de kat alleen nog “ingekleurd” worden. Je kunt uit allerlei tekenmaterialen kiezen. Ik ga de tekening verder inkleuren met houtskool. Hiervoor gebruik ik een houtskoolpotlood B.

Structuur aanbrengen

Haartjes zijn heel erg dun.

Tekenen in Stappen | Kat - Stap 6

Met mijn houtskoolpotlood krijg ik het nooit voor elkaar om flinterdunne lijntjes te tekenen. Het moet dus op een andere manier.

Pak een pen die het niet doet. Ik gebruik een kalligrafiepen zonder inkt, maar elke scherpe punt is goed. Maak nu hele korte streepjes in de vacht van de kat. Je drukt haarfijne streepjes in het papier. Als je straks met een potlood, of houtskool overheen tekent, zullen de ingedrukte streepjes wit blijven!

Maak de kleine streepjes over de hele vacht. Doe dit altijd in de richting van de haargroei. Hoe nauwkeuriger je dit doet, hoe mooier de vacht straks wordt. Het is wel even een werkje…

Achtergrond van de tekening inkleuren

Begin, voordat je de tekening afrond, altijd eerst met de achtergrond.

Het is namelijk mooier als je de haartjes van de vacht straks op de achtergrond tekent dan andersom.

Teken met de zijkant van het houtskoolpotlood (kan ook met houtskoolstaafje) rondom de kat. Schrik niet van de woeste strepen. Veeg daarna met een zachte stofdoek de lijnen uit. Je krijgt dat het effect van rechtsonder op de tekening. Die strepen moeten nog verder vervaagd worden.

Tekenen in Stappen | Kat - Stap 7

Pak nu een kneedgum en druk een paar keer op het uitgeveegde deel. Ga er dan weer met het houtskoolpotlood overheen. Veeg dan weer uit met de stofdoek. Herhaal dit totdat je het gewenste resultaat hebt. Je krijgt het effect van rechts boven op de tekening.

Schaduwen aanbrengen in de tekening

Teken nu globaal de schaduwen.

Maak de strepen van de kat donker. Doe dit door allemaal kleine streepjes te maken. Teken altijd met de haargroei mee.

De kleur tussen de donkere strepen moet niet wit zijn. Ook hier kan je heel lichtjes wat inkleuren.

Tekenen in Stappen | Kat - Stap 8

Strepen in de tekening vervagen

Vervaag nu alle strepen met een doezelaar. Je zult zien dat je nu de structuur van het haar te zien krijgt die je met de pen in stap 6 had aangebracht.

Bij de eerste keer vervagen, zal het contrast een beetje verdwijnen en dat is zonde! Ga dus weer met je houtskoolpotlood streepjes tekenen. Vervaag weer met een doezelaar totdat je tevreden bent!

Tip: Teken pas als laatste de snorharen.

Het eindresultaat

Deze tekening is niet makkelijk en je bent er zo een aantal uren zoet mee. Na veel oefening en geduld zal je eindresultaat er als volgt uitzien.

Tekenen in Stappen | Kat - Stap 9