Doezelaar

Een doezelaar wordt door veel kunstenaars gebruikt. Maar wat is dit eigenlijk? En wat kan je ermee doen?

Met een doezelaar kun je lijnen verdoezelen. Dit is handig voor als je een tekening een fotografisch karakter wilt geven. Met het gebruik van een doezelaar kun je heel realistische tekeningen maken. Ben je benieuwd naar dit instrument? Lees verder en leer wat een doezelaar is, hoe je het gebruikt en weer schoon maakt.

Wat is een doezelaar?

Een doezelaar is een stuk opgerold papier met aan beide kanten een punt. Het idee is eigenlijk heel simpel! Je kunt doezelaars ook zelf maken, maar dan wordt hij wel anders dan als je hem koopt. Eentje die je koopt, heeft heel strak in elkaar gedraaid papier. Hoe strakker het papier in elkaar gerold is, hoe steviger en harder hij is. Zelf maken kan ook, maar het is heel erg moeilijk om papier zo strak te draaien dat het ook echt goed werkt.

Doezelaar kopen

Een doezelaar kun je kopen in tekenwinkels. Doezelaars bestaan er in verschillende maten en diktes. De prijs is meestal minder dan een euro. Vaak kun je ook meerdere soorten met verschillende diktes in een pakje kopen.

Doezelaars

Hoe gebruik je een doezelaar?

Je gebruikt deze tekentool om lijnen te vervagen zodat ze mooi in elkaar overlopen. Deze methode is erg geschikt bij houtskool en zacht pastel. Bij grafietpotlood gaat het iets moeilijker, maar daar wordt het ook veel bij gebruikt.

Met zo’n tool veeg je met de punt over het oppervlak wat je verdoezeld wilt hebben. Deze methode is ideaal voor een in elkaar vervloeide achtergrond. Ook bij portrettekenen wordt de doezeltechniek veel gebruikt om een realistischer beeld te krijgen. Eigenlijk smeer je de lijnen uit.

Hoe maak je een doezelaar schoon?

Als je de doezeltechniek veel gebruikt, zal de punt van je doezelaar al snel vuil worden. Dit is lastig, want het kan voor vieze vegen zorgen. Zorg er dus altijd voor dat je een schone doezelaar in je hand hebt voordat je begint. De punt krijg je schoon door er over een vlakgom (een harde platte gum) mee te wrijven.

Ook zou je een schuurpapiertje kunnen gebruiken. Wees heel voorzichtig met schuurpapier, want opgerold papier maak je snel kapot. Ga de punt van een doezelaar nooit slijpen met een puntenslijper! Ga je dat wel doen, dan rolt je doezelaar binnen de kortste keren uit elkaar.