Hoe teken je een paard?

Paarden zijn al eeuwen lang geliefd bij mensen. Geen wonder, want het zijn prachtige, elegante en lieve dieren. Dit is een goede reden om zo’n mooi dier op papier te zetten! Maar hoe doe je dat? Hoe teken je een paard in stappen?

Hoe teken je een paard in stappen?

Iedereen kan paarden tekenen. Als je de onderstaande tekenstappen maar volgt! Hieronder laat ik je zien hoe je een galopperend paard in 7 stappen tekent.

De basisvormen van het paard

Begin met 2 even grote cirkels te tekenen. De afstand tussen beide cirkels is ongeveer een halve cirkel. Dit wordt het lijf.

Teken dan een schuine driehoek op 1 van de cirkels. Dit wordt de hals.

Op de driehoek komt een kleinere cirkel met een stukje verder een ruit. De afstand van de cirkel tot de ruit is ongeveer 1 ruit. Dit wordt het hoofd van het paard.

Tekenen in Stappen | Paard - Stap 1

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de basisvormen. Klik dan hier!

De basisvormen van het paard verbinden

In deze stap verbind je alle basisvormen aan elkaar. Probeer dit met vloeiende lijnen te doen. Als je het goed gedaan hebt ziet je tekening er ongeveer uit zoals in het plaatje hieronder.

Tekenen in Stappen | Paard - Stap 2

Het resultaat van deze stap is het lichaam van het paard. In de volgende stap gaan we de benen tekenen.

Benen van het paard tekenen

Het lijf van het paard hebben we gemaakt. Nu komt het moeilijkste gedeelte, de benen. Als je de benen recht naar beneden tekent, dan krijg je een staand paard. Maar ik wil een beetje beweging, dus maak ik ze in galopperende houding.

Voor de benen kan je in deze stap simpele lijnen tekenen. De rondjes zijn de gewrichten. Misschien lijken de benen een beetje kort, maar dat komt omdat de hoeven er nog niet bijgetekend zijn.

Tekenen in Stappen | Paard - Stap 3

De manen en de staart van het paard

Een paard is niet compleet zonder de mooie manen en staart. Het is nu het juiste moment om deze erbij te tekenen. Ook de strepen met rondjes die de benen moesten voorstellen, kan nu uitgewerkt worden. Op de oren na, is je paard nu compleet.

Bekijk je tekening of hij klopt. Foutjes zijn in deze stap nog makkelijk te verbeteren.

Tekenen in Stappen | Paard - Stap 4

Aanbrengen van de basisschaduw

Breng nu schaduw aan. Het hoeft nog niet mooi gedaan te worden. Het is alleen belangrijk om te weten welke plekken donker en welke licht getekend moeten worden.

Het begin van de oren kunnen nu getekend worden. Teken hiervoor eerst een halve ovaal op het hoofd van het paard. Ook het oog, de neus en mond zijn er bij getekend.

Tekenen in Stappen | Paard - Stap 5

Schaduwen aanbrengen

De basis van het paard is nu bijna af. In het halve ovaal op het hoofd van het paard, moeten de oren nog getekend worden. Het halve ovaal helpt je om de juiste vorm van de oren te krijgen.

Met behulp van de basisschaduwen kan je nu de echte schaduwen aanbrengen. Gebruik hiervoor zachtere potloden. Gebruik minimaal 3B voor de midden tonen en 4B voor de donkerste tonen.

Tekenen in Stappen | Paard - Stap 6

Contrast aanbrengen

Bekijk je tekening van een afstandje. Het is nu makkelijker om te zien waar er nog wat contrast bij kan. Donkere vlakken kleur je met een zacht potlood. Bijvoorbeeld 6B. Lichtere vlakken kan je aanbrengen met een kneedgum.

Tip:
Werk als laatste de manen en staart af. Om de haren iets te vervagen, is de doezelaar een heel geschikte tool.

Het eindresultaat

Als je de bovenstaande “hoe teken je een paard in 7 stappen” goed hebt gevolgd zal je eindresultaat eruit zien zoals de volgende tekening.

Tekenen in Stappen | Paard - Stap 7