Mensen tekenen

Vind je mensen tekenen ook zo moeilijk? Het menselijk lichaam bestaat uit veel verschillende onderdelen die het tekenen ervan lastig maken. Het is vooral belangrijk om de juiste verhoudingen te weten, want elk klein foutje valt al snel op! Ik zal je een paar goede tips geven, die jou hopelijk verder op weg helpen!

Mensen tekenen, hoe doe je dat?

Mensen tekenen schrikt vaak een beetje af. Het meest kleine foutje valt namelijk al op. Wil jij leren hoe je op een redelijk gemakkelijke manier altijd een figuur in de juiste proporties tekent?

Dat kan! Als je je aan een paar “ algemene regels” houdt, is je getekende figuur altijd in proportie! Natuurlijk is elk lichaam anders en uniek, maar met de algemene regels van hoe een lichaam is onderverdeeld, kom je al een heel eind. Zie hieronder hoe het menselijk lichaam is onderverdeeld.

7,5 hoofden schaalverdeling

Over het algemeen past het hoofd ongeveer 7,5 keer in volwassen lichaam. Dit zal zeker niet bij iedereen het geval zijn, want de schaalverdeling van 7,5 hoofden is slechts een benadering.

Ooit was het ideaalbeeld om mensen in 8 hoofdlengtes onder te verdelen. Deze schaal werd vroeger veel gebruikt bij goddelijke beelden en figuren.

Hieronder zie je een voorbeeld van een man en een vrouw die beide in 7,5 hoofdlengtes verdeeld zijn.

Tekenen in Stappen | Schaalverdeling hoofdlengtes man en vrouw

Betekenis schaalverdeling van de hoofdlengtes

Het figuur is in ongeveer 7,5 hoofdlengtes onderverdeeld. Lees hieronder wat je in welke hoofdlengte op de schaalverdeling tekent.

2de hoofdlengte op de schaalverdeling

In de 2de hoofdlengte worden de nek, schouders en tepels getekend. De tepels worden ter hoogte van de kin van het 2de hoofd getekend. Als je een lijn vanuit het oor naar beneden tekent, moet de tepel net iets verder naar de buitenkant geplaatst worden.

Het kuiltje tussen de sleutelbeenderen wordt recht onder de kin op een hoogte van ongeveer een ¼ hoofdlengte getekend.

3de hoofdlengte op de schaalverdeling

Ter hoogte van de kin van de 3de hoofdlengte, en recht onder de kin, wordt de navel geplaatst.

4de hoofdlengte op de schaalverdeling

De kin van de 4de hoofdlengte zit net iets over het midden van de verticale schaalverdeling. Recht onder de navel, ter hoogte van de kin van de 4de hoofdlengte, wordt het kruis getekend.

5de hoofdlengte op de schaalverdeling

Precies in het midden van de 5de hoofdlengte, eindigen de handen als de armen naar beneden hangen.

6de hoofdlengte op de schaalverdeling

Ongeveer in het midden van de 6de hoofdlengte worden de knieën getekend.

7de hoofdlengte op de schaalverdeling

De 7de hoofdlengte zit precies tussen de knie en enkel in.

7.5de hoofdlengte op de schaalverdeling

Het figuur eindigt in de laatste hoofdlengte met de voeten.

Verschil tussen man en vrouw

Tussen mannen en vrouwen zitten een aantal verschillen, maar de schaalverdeling is ongeveer hetzelfde. Het verschil zit hem vooral in het bekken en de borstkas.

Het bekken van een vrouw is vaak het breedste punt van het lichaam. Bij mannen ligt het breedste punt meestal bij de schouders.

De borstkas van een vrouw heeft vaak kegelvormig en kleiner dan dat van een man. Ook is het borstbeen bij een vrouw iets korter dan bij een man.

Schaalverdeling bij kinderen

Kinderen hebben een heel andere schaalverdeling dan volwassenen. Hoe kleiner het kind is, hoe groter het hoofd ten opzichte van het lichaam. Natuurlijk is dit, net als bij volwassenen slechts een benadering.

Zie hieronder een voorbeeld van de schaalverdeling bij kinderen:

Tekenen in Stappen | Schaalverdeling bij een kind

Kenmerken 1-jarig kind

Het lichaam van een 1-jarig kind zou je onder kunnen verdelen in ongeveer 4 hoofdlengtes. De handen eindigen niet halverwege de dijbenen, maar bij het kruis. Het midden van het lichaam zit boven de navel.

Kenmerken 5-jarig kind

Het lichaam van een 5-jarig kind zou je onder kunnen verdelen in ongeveer 5 hoofdlengtes. De handen eindigen net voorbij het kruis. De navel zit ongeveer in het midden van het lichaam.

Kenmerken 10-jarig kind

De onderverdeling van een 10-jarig kind begint al meer op die van een volwassene te lijken. Het lichaam is onderverdeeld in ongeveer 6 hoofdlengtes. De handen eindigen halverwege de dijbenen. Het midden van het lichaam zit tussen de navel en het kruis.